Bloemendalerpolder

Plaats een reactie
Projecten

Project integrale gebiedsontwikkeling met 2700 woningen – kantoren – 400ha water en natuur
Locatie Gemeenten Weesp en Muiden, Nederland
Opdrachtgever Stuurgroep Bloemendalerpolder
In samenwerking met Atelier Dutch Almere

Oppervlakte 450ha
Ontwerp
2006 – 

Status afgerond

Dit project is tot stand gekomen in dienstverband bij Strootman Landschapsarchitecten


In de Bloemendalerpolder, onder de rook van Amsterdam, wordt een nieuw woonlandschap ontwikkeld. In dit gebied van 450 hectare wordt een nieuw watersysteem gemaakt met een vaarverbinding via een sluis naar de Vecht, wordt nieuwe natuur ontwikkeld, nieuwe bossen, nieuwe parken, een nieuw recreatief netwerk, en worden circa 2.700 woningen gebouwd. De rijksweg A1 wordt verdubbeld naar 12 rijstroken en gaat met een ecoduct onder de Vecht door. Weesp krijgt een nieuwe ontsluiting op de A1.

Strootman Landschapsarchitecten heeft voor dit gebied een Ruimtelijke visie en Landschapsontwikkelingsplan gemaakt, die zowel financieel als technisch is onderbouwd. Deze visie is te beschouwen als een “uitvoeringsplan op regionale schaal”. We hebben tegelijkertijd op alle schaalniveaus ontworpen, van de ruimtelijke hoofdstructuur tot de nieuwe straatprofielen. In het plan worden wonen en landschap sterk met elkaar verweven, zoals kenmerkend voor de Vechtstreek. Landschapsarchitectuur en stedenbouw zijn in dit plan onlosmakelijk met elkaar verbonden.
BDP5

In de Bloemendalerpolder worden nieuwe bossen aangelegd, die een bijzondere recreatie-omgeving en een aantrekkelijk decor bieden aan mensen, die verblijven in het gebied langs de A1. Het overige landschap zal zich ontwikkelen, afhankelijk van het beheer en mate van ophogen en ontwatering, tot bloemrijk grasland, ruigte, riet, broekbos of droog bos. Een deel van het landschap zal in agrarisch gebruik blijven. In het plan krijgen cultuurhistorisch elementen uit verschillende perioden een prominente plaats: een eendekooi, een oude route van Weesp naar de Zuiderzee (Papelaan), bunkers en andere stenen objecten van het Duitse radarstation ‘Seeadler’ uit de Tweede Wereldoorlog.

impressie sfeer eendenkooi

impressie sfeer eendenkooi

BDP2

Het nieuwe woonlandschap krijgt de ‘Vechtstreekidentiteit‘ en een sterke relatie met de Vecht. Wonen in een relatief hoge dichtheid, zoals in Vechtstadjes als Loenen, Breukelen en Vreeland, wordt afgewisseld met wonen in lage dichtheden in bebouwingslinten en kleine buurtschappen. Langs de Vecht komen nieuwe landgoederen – de parken – met een recreatieve en ecologische betekenis. Ze leggen een ruimtelijke verbinding tussen het centrale deel van de Bloemendalerpolder en de Vecht.


© Strootman Landschapsarchitecten

Geplaatst door

Landschapsarchitect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s