tuin KS

Tuin

Project ontwerp privétuin 
Locatie Essen, België
Opdrachtgever particulier
Start ontwerp 2015
Oplevering najaar 2015

Status in uitvoering
In samenwerking met Tuinen Dejongh 


Een jong gezin is in het voorjaar net klaar met de verbouwing van hun huis. De lentekriebels zorgen ervoor dat ze de tuin nu ook graag snel onder handen willen nemen. De smalle kavel van 5,5m x 24m loopt door de lage erfafscheiding bijna over in de tuin van de buren en zowel de bewoners als de buren willen meer privacy. Er is een uitgebreid eisenpakket: kippenren, moestuin, speeltuin, kruidentuin, bloemenweide en een schaduwterras.

concept

Het bestaande terras bij de woning ligt op het zuiden waardoor het hier vaak te warm is om te zitten. Daarom wordt er aan de achterzijde van de tuin een schaduwterras toegevoegd, aansluitend bij de stenen tuinberging. Om de tuin verder niet teveel op te delen en er één geheel van te maken worden er geen paden aangelegd. Eén gazonvlak vormt de basis waarin ‘eilanden’ het gevraagde programma opnemen in dezelfde vormentaal. Hierdoor ontstaat er een spannende, informele indeling. De grote borders liggen los van de rand waardoor er voor de kinderen randjes ontstaan om zich te verstoppen of er omheen te rennen. Deze borders filteren de inkijk en creëren een prachtig zicht op de tuin vanuit de keuken. Achter in de tuin liggen de kippenren en de moestuin.

Het bestaande terras wordt afgeschermd van de buren door een bakstenen muur. De bewoners willen graag een schutting maar om de smalle kavel te verzachten, wordt er in het eerste deel een beukenhaag aangeplant. De schutting wordt uitgevoerd met zwarte verticale latten om een luxe effect te creëren. De zwarte achtergrond contrasteert mooi met de beplanting. Twee meerstammige bomen (Cornus kausa & Amelanchier lamarckii) vullen een mooie aanvulling op de bomen in de tuinen van de buren en zorgen voor meer diepte.

details

moodboard

Advertenties
Geplaatst door

Landschapsarchitect