Un Hommage à Lady Day

Plaats een reactie
Projecten

Project tijdelijke tuin tuinenfestival Chaumont-sur-Loire
Locatie Chaumont-sur-Loire, Frankrijk
Opdrachtgever Festival International des jardins
Oppervlakte 200m2
Ontwerp
2009-2010

Oplevering 2010
Status afgerond

Dit project is tot stand gekomen in dienstverband bij Strootman Landschapsarchitecten


Deze tuin is ontworpen voor het tuinenfestival in Chaumont-sur-Loire in het kader van een open prijsvraag. Van de ruim 300 inzendingen zijn er 25 gerealiseerd. Het festivalthema van 2010 was “Body & Soul”. De tuin is dan ook een eerbetoon aan de legendarische jazz-zangeres Billie Holiday (Lady Day). Body & Soul is een van haar bekendste songs.
Chaumont 1

De tuin annex jazzlounge ‘Un hommage à Lady Day / a musical garden’ bevat poëtische verwijzingen naar het korte maar bewogen leven van Billy Holiday: In een witroze bloemenzee, waarin papaver een hoofdrol speelt, staan een verlaten zwartgelakte piano en een microfoon op een standaard. Vanuit de piano zweeft zacht het klassieke jazznummer ’’Body & Soul‘’ over de bloemenweelde.

De schil van de tuin is krachtig en zwart, het hart is zacht en roze. Zwarte gordijnen omlijsten de tuin en sluiten de ruimte af van de omgeving. Bij de entree staat over de hele breedte van de tuin een klein zwart paviljoen met loungebanken. In de tuin stap je even binnen in een andere wereld.
Chaumont 3
De beplanting bestaat uit eenjarigen, die in Nederland zijn voorgekweekt om al in mei voldoende kleur in de tuin te hebben. Roze papavers vormen de hoofdnoot als knipoog naar het drugsverleden van Billy Holiday. Tussendoor bloeien andere soorten, onder andere Myosotis, Malva, Cosmos, Echinacea, Anemone, Argemone en Lavatera, zodat de tuin alle maanden bloeit.
Chaumont 4

De uitvoering van de tuin is gedaan door Strootman Landschapsarchitecten zelf. Hier zie je mij aan het werk met collega’s Anne Zaragoza, Jasper Springeling, Ymkje van de Witte – met medewerking van Marcel van Wees

© Strootman Landschapsarchitecten

Geplaatst door

Landschapsarchitect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s