Buurse 2030

Plaats een reactie
Projecten

Project pilot ruimtelijke kwaliteit
Locatie Buurse, Gemeente Haaksbergen, Nederland
Opdrachtgever
Provincie Overijssel en Gemeente Haaksbergen
Oppervlakte ca. 5 ha
Ontwerp 2011
Status afgerond

Dit project is tot stand gekomen in dienstverband bij Strootman Landschapsarchitecten


Buurse 2

Buurse 1881

Buurse is een prachtig dorp dat wordt omgeven door een zeer karakteristiek cultuurlandschap. Uitbreiding van de bestaande dorpskern ligt daarom heel gevoelig. In nauwe samenspraak met gemeente, provincie en vertegenwoordigers van de dorpsgemeenschap hebben wij de kwaliteiten van de dorpskern en het omringende landschap grondig geanalyseerd en in beeld gebracht.

4 modellen

Binnen de door de overheden aangegeven randvoorwaarden hebben wij mogelijke bouwlocaties tegen elkaar afgewogen en vijf samenhangende ruimtelijke modellen ontworpen. Uiteindelijk is een voorkeursmodel gekozen, waarvoor kwaliteitsrichtlijnen zijn geformuleerd. Het streven van dit pilot-project is om voor Buurse een toekomst te schetsen die aansluit bij de huidige kwaliteiten, en de identiteit van Buurse versterkt. De uiteindelijke doelstelling is om te laten zien hoe met de bouw van woningen het mooiste Buurse in 2020 of 2030 kan ontstaan.

voorbeelduitwerking van alle mogelijke bouwlocaties

Kenmerkend voor de omgeving van Buurse is dat bebouwing is geconcentreerd in relatief kleine eenheden: erven en buurtschappen, omgeven door essen en kampen, een fijnmazig en kronkelig netwerk van wegen en paden, veel microreliëf, en een golvend netwerk van singels en houtwallen. De lagere delen zijn nat en voeden de beken.
De nieuwe bouwlocaties bieden mogelijkheden voor het wonen aan de rand van het dorp en in buurtschappen, met een dagelijks en vanzelfsprekend contact met het landschap. Het onderscheid tussen het compacte en van oorsprong katholieke Buurse en het van oorsprong langgerekte Buurse-Zuid wordt versterkt. In de verkavelingen van die nieuwe woongebieden wordt aangesloten bij de landschappelijke structuur, en de losse, ‘dwarrelige’ composities van woningen, die zo kenmerkend is voor dit landschap. Rechte lijnen komen in die verkavelingen niet voor.

locatie Doornbos

Woningen grenzen altijd met (royale) achtertuinen aan het landschap en de grenzen van die tuinen met het omringende landschap zijn groen. De openbare ruimte kent weinig verharding, en alle verhardingen zijn gemaakt van gebakken materiaal; dat gaat lang mee en wordt met de tijd mooier in plaats van lelijker.

Buurse 6

© Strootman Landschapsarchitecten

Geplaatst door

Landschapsarchitect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s