Energielandschap Vlaanderen

Plaats een reactie
Projecten

Project Ontwerpen onderzoek naar de energietransitie van Vlaanderen
Locatie Vlaanderen, testsites Roeselare en het Albertkanaal
Opdrachtgever freelance in dienst van Posad Spatial Strategies in opdracht van Team Vlaams Bouwmeester, VITO, VLM en Ruimte Vlaanderen
In samenwerking met UGent – 3E – NL Architects

Periode maart – mei 2014
Status Afgerond


De opdracht ‘Energielandschappen’ kadert binnen LABO RUIMTE, het onderzoekmatig samenwerkingsverband tussen Ruimte Vlaanderen en het Team Vlaams Bouwmeester. De studie wordt uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), Ruimte Vlaanderen en de Vlaams Bouwmeester, en wordt begeleid door deze partners samen met drie externe experts: Sven Stremke (Universiteit Wageningen), Andy van den Dobbelsteen ( TUDelft) en Bart Hedebouw (het Vlaams Energieagentschap).

De doelstelling is om via kritische analyse en ontwerpend onderzoek te komen tot inspirerende ruimtelijke concepten, ontwerpstrategieën en inrichtingsprincipes die op een duurzame en innovatieve wijze technologieën voor hernieuwbare energie integreren binnen ruimtelijke opgaven, en dit op verschillende schaalniveaus. Daarnaast willen we komen tot relevante aanbevelingen over hoe deze ruimtelijke concepten, ontwerpstrategieën en inrichtingsprincipes gevaloriseerd kunnen worden binnen onderzoek, praktijk en beleidsvoorbereiding.

Het traject ‘Energielandschappen’ bestaat uit twee Luiken. Dit eerste luik heeft tot doel om de aanwezige kennis betreffende energielandschappen binnen het VITO te inventariseren en ruimtelijk te verbeelden.  Daarnaast wordt deze kennis gekaderd binnen het brede kennisveld rond energie en wordt er een ontwerpagenda met opgaven uit afgeleid. Vervolgens worden die ontwerpopgaven uitgewerkt en getest via ontwerpend onderzoek, afgetoetst naar concrete haalbaarheid, en in een conclusie geëvalueerd. In het tweede luik wordt het het geheel gesynthetiseerd in een publicatie en in mogelijke vervolgtrajecten.
Synergie tussen hernieuwbare energie, intensieve tuinbouw, natuurontwikkeling en waterbeheer Synergie tussen hernieuwbare energie, intensieve tuinbouw, natuurontwikkeling en waterbeheer

Geplaatst door

Landschapsarchitect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s