Prijsvraag stationsomgeving Göppingen

Plaats een reactie
Projecten

Project Ontwikkeling stationsomgeving en ontwerp stationsplein
Locatie Göppingen, Duitsland
In samenwerking met BOOM Landscape, Cityförster en Knodler und Gaus Architekten 
Ontwerp nov – dec 2014
Status prijsvraag


Het stationsgebied van Göppingen ligt aan de rand van de historische omsloten stad. De heldere stedenbouwkundige structuur van de binnenstad is hier verdwenen en het stadsgezicht wordt gedomineerd door de hoge toren van het Sparkasse-gebouw. Tegelijk ligt het stationsgebied ingeklemd tussen stad en spoorweg, in het dal van de rivier Fils. Opgave van deze prijsvraag is de ontwikkeling van dit stationsgebied en het ontwerp van het stationsplein.

verbinding met het omliggende landschap

In het stationsgebied vinden we een aantal historische gebouwen, zoals de Zollamt. Dit gebouw wordt omgevormd tot een horecagelegenheid. Tussen de historische stad en de spoorweg vormen woonblokken met binnenhoven een nieuwe stadsrand. Verder vinden we in dit gebied het Verwaltungszentrum en een nieuw museum voor Märklin.

Ook in de openbare ruimte wordt de ligging in het dal weerspiegeld. De beleving van de rivier Fils is niet meer mogelijk door de aanwezigheid van het brede spoorbed. De lange lijnen, die het stationsgebied verbinden met het omringende landschap, worden opnieuw aangezet. Een lange promenade verbindt de losse onderdelen van het stationsgebied. Lange lijnen van bomen rijgen alles aan elkaar. De verschillende boomsoorten worden aangeplant in een gradiënt vanaf de rivier. De bestaande gebouwen krijgen een voet in het dal waardoor dit bijzondere plekken langs de promenade worden.

stationsplein
Het stationsplein fungeert als scharnierpunt tussen de binnenstad en het stationsgebied, als ontvangstpunt voor bewoners en bezoekers. Het begeleidt de route naar Neuen Mitte, het centrale plein in de stad, en vormt zo een logische verbinding tussen stad en landschap. De ligging in het rivierdal wordt weerspiegeld in de belijning en de materialisering van het plein.
Een verhoogde bank met bomenbak lost op een vanzelfsprekende manier het hoogteverschil tussen stad en station. Een lijn met bedriegertjes creëert hier een aangename plek om even te zitten.

doorsnede plein

referenties

 

 

 

 

 

Geplaatst door

Landschapsarchitect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s