Nijverdal aan de Regge

Plaats een reactie
Projecten

Project kleinschalige gebiedsontwikkeling
Locatie Gemeente Hellendoorn, Nederland
Opdrachtgever Gemeente Hellendoorn, Ter Steege Vastgoed, Waterschap Regge & Dinkel en Landschap Overijssel
In samenwerking met FARO (architectuur), architectenbureau Fritz (herbestemming), READ (planeconomie), Nieman (duurzaamheid en energie), Buro Boudier (communicatie), Landschap Overijssel (ecologie), en Waterschap Regge en Dinkel (hydrologie)

Oppervlakte 23ha
Ontwerp
2011 – 2013

Uitvoering 2015 –
Status afgerond

Dit project is tot stand gekomen in dienstverband bij Strootman Landschapsarchitecten


Nijverdal is gesticht aan de Regge. De textielindustrie, die de basis vormde voor het ontstaan van Nijverdal, is verplaatst naar een bedrijventerrein aan de buitenkant van het dorp. Het terrein van de Koninklijke Ten Cate is daardoor beschikbaar voor een nieuwe invulling. Dit biedt kansen om het nu afgesloten en introverte terrein te openen, een nieuwe bestemming te geven en daarmee te zorgen voor meer samenhang met de rest van Nijverdal.
Nijverdal 1

De inzet van het plan is het herontwikkelen van een deel van het industrieel erfgoed, het verbinden van het centrum van Nijverdal met de Regge, het saneren van de bodemverontreiniging, het maken van een veerkrachtiger watersysteem, het ontwikkelen van nieuwe natuur en een ecologische verbindingszone, het maken van een bijzonder woon-/werk-/voorzieningengebied en een bijzondere openbare ruimte aan het water.
Nijverdal 3

Het plangebied heeft twee unieke kwaliteiten die voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied kunnen worden ingezet als identiteitsdragers: de Regge en het historisch erfgoed van Ten Cate. Het Ten Cate-terrein is sterk verbonden met de geschiedenis van Nijverdal. De meest waardevolle gebouwen zullen daarom worden behouden en een nieuwe bestemming krijgen. Nijverdal zal zich met dit plan ook weer richten op de Regge, waarvan wij naast de hoofdgeul een hoogwatergeul en zijgeulen aan leggen om zo de invloedssfeer van de Regge zo groot mogelijk te maken.
Nijverdal 4

Er is maar één plek waar Nijverdal echt contact kan maken met de Regge, en dat is op deze locatie. Het plangebied moet daarom betekenis krijgen voor de Nijverdalse gemeenschap als geheel en niet alleen voor de mensen die er gaan wonen. Je kunt straks aan weerszijden over de hele lengte de Regge beleven. Doordat de rivier plaatselijk mag overstromen wordt het beeld veel dynamischer dan nu: je kunt bijvoorbeeld aan de stand van het water in de rivier zien dat het ’s nachts flink heeft geregend.

Gezien de onzekerheid in de woningmarkt, heeft het plan een flexibele opzet en bestaat het uit relatief kleine eenheden, die afzonderlijk van elkaar kunnen worden ontwikkeld. Uitgangspunt is dat het plan altijd ‘af’ oogt, ook als het nog maar voor de helft is ontwikkeld.  Waar de grotere gebiedsontwikkelingen  vaak zijn gestrand op de hoge rentelasten en de moeilijke faseerbaarheid, kan Nijverdal aan de Regge dat door een andere opzet goed vermijden

© Strootman Landschapsarchitecten

Geplaatst door

Landschapsarchitect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s