Het ideale straatprofiel

Projecten

Project Een tijdelijke installatie als manifest tegen de verstedelijking van Vlaanderen
Locatie Gemeente Genk, België
Opdrachtgever Vlaams Architectuur Instituut in het kader van de Dag van Architectuur 2013
In samenwerking met LAMA landscape architects

Start ontwerp 2013
Oplevering 11-13 oktober 2013
Status Afgerond


beelden website_kleiner2

Stereotiepe straten in het versteende Vlaanderen

Bieke Van Hees en LAMA landscape architects realiseerden tijdens de Dag van de Architectuur in Vlaanderen de levensgrote maquette, “Het ideale straatprofiel voor één dag”. Voor één dag in één van de meest stenige straten van Vlaanderen. Het tijdelijk multifunctioneel straatprofiel werd aangelegd over een lengte van 20m en gaf een doorkijk naar een mooier en duurzamer Vlaanderen.

Met de totale lengte van de verharde Vlaamse wegen kan je 1,5 keer de aarde rond. De totale oppervlakte van alle verharding van deze wegen bedraagd ongeveer 205 km². Dit is gelijk aan 1,3x de oppervlakte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

beelden website_kleiner3

Het ideale straatprofiel

Vlaanderen kent één van de dichtste, verharde wegennetwerken ter wereld. Met een totale oppervlakte van 205 vierkante kilometer, beslaat deze verharding een oppervlakte vergelijkbaar met 1,3 keer het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze verharde wegen, vaak omsloten met bebouwingslinten, bepalen voor het grootste deel de identiteit en kwaliteit van het Vlaams verstedelijkt landschap. Er liggen enorme kansen om deze gigantische grijze massa van verharding te transformeren van een monofunctionele stenige ruimte, tot een multifunctionele, productieve en aantrekkelijke groene ruimte die een meerwaarde vormt voor zowel haar directe omgeving als op de regionale en landelijke schaal.

De straat als metabolisme

 

tijdelijke installatie - gebouwd in 3 dagen

tijdelijke installatie – gebouwd in 3 dagen

beelden website8 beelden website7

Het ideale straatprofiel voor één dag - een manifest tegen het verharde en versteende Vlaanderen

Het ideale straatprofiel voor één dag – een manifest tegen het verharde en versteende Vlaanderen

Geplaatst door

Landschapsarchitect