AMC Gardens

Plaats een reactie
Projecten, Tuin

Project prijsvraag herinrichting entree en voorterrein AMC 
Locatie AMC Amsterdam
Ontwerpteam Mathieu Derckx, Jos Roodbol, Bieke Van Hees en Mark van der Bij
In samenwerking met
De Ingenieursgroep BV, Microbeton, Waco (advies constructie), IPV Delft (advies bruggen), Ton Hilhorst, Natascha van den Ban (advies beplanting), Interplan Bouwsupport (calculatie) en Vincent Evers (advies verkeersontwerp)

Ontwerp mei – oktober 2017
Status prijsvraag – tweede plaats


Tweede plaats!

Eind mei werd AMC Gardens uit 60 inzendingen voor de Open Oproep voor de herontwikkeling van de entree van het AMC geselecteerd om als één van de vijf combinaties een schetsontwerp uit te werken. Op vrijdag 13 oktober werd de winnaar bekendgemaakt, waarbij duidelijk werd dat de jury zich voor een moeilijk dilemma geplaatst zag bij de uiteindelijk te maken keuze tussen twee ontwerpen, die zij beide overtuigend vond maar in hun aard ook onvergelijkbaar. Na zeer uitvoerig beraad nam de jury, met als leden Floris Alkemade (Rijksbouwmeester), Ton Schaap (gemeente Amsterdam), Emile Spek en Bart Pijpers (AMC), haar besluit. AMC Health Park is de winnaar, onze  inzending AMC GARDENS eindigde als een zeer sterke inzending op de tweede plaats.

Uit het juryrapport: “Een indrukwekkend plan dat met een onmiskenbaar krachtig gebaar een sterke identiteit aan de monoliet toevoegt. Het ontwerp is ambitieus en brengt de entree van het AMC psychologisch in één beweging direct dichtbij station Holendrecht. Vanaf het station zal de omsloten tuin van het AMC het eerste zijn wat je ziet: een beetje verborgen, geheimzinnig ding dat een grote verbetering is ten opzichte van de huidige situatie. (…) De omsloten tuin van AMC Gardens is spannend, uitdagend en sterk. Er wordt uitgegaan van het bestaande gebouw en de kracht die van de architectuur uitgaat zal het AMC een beeldbepalende identiteit verschaffen. Zo’n gelegenheid doet zich maar zelden voor. Met dit plan wordt iets neergezet dat er nog niet is en in de romantische ‘hortus conclusus’ maak je onderweg iets mee.”

AMC GARDENS
De kern van het AMC, de monoliet, is als een stad met straten en pleinen. Door de herinrichting van het entreegebied ontstaat de kans om de monoliet te vervolledigen en een bijzondere openbare ruimte toe te voegen aan de reeks van bestaande.

schema's afmaken monolietDe nieuwe entree bestaat uit een ommuurde daktuin; een hortus conclusus. Deze tuin manifesteert zich op de voorgrond van de bestaande stoere betonarchitectuur als een opgetild en opengewerkt bouwwerk en vormt zo de ‘groene’ sluitsteen van de betonnen monoliet.

Een voetgangersbrug verbindt station Holendrecht direct met de entree. Via deze brug en het plein onder de tuin worden bezoekers via de omloop als vanzelfsprekend naar het entreepaviljoen geleid. De grootte, het milde microklimaat, de geurige en weelderige beplanting en de verschillende sferen maken de AMC Gardens tot een bijzondere plek binnen het AMC en voor de omgeving. Hier kun je op adem en tot bezinning komen.

scene entreepaviljoen DEF

De entree is een intermediair tussen stad en monoliet, tussen gebruiker en ziekenhuis. AMC Gardens is een bestemming op zich, waar patiënten, ziekenhuispersoneel, bezoekers en mensen uit de buurt kunnen verblijven. Wie deze geweldige tuinen bezoekt raakt ongemerkt los van de bezorgdheid om ziekte en de beslommeringen van werk of studie.

AMC GARDENS_inzending 2e ronde

Alle inzendingen zijn te bekijken via de website van Architectuur Lokaal.
Het juryrapport vindt u hier.

Geplaatst door

Landschapsarchitect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s